Bland kanaler och cyklar

Jag har länge velat åka till Amsterdam, då alla talat så väl om denna stad. Det har dock alltid fallit på att jag inte fått med någon vän då alla alltid har haft fullt upp med vardagspusslet. Så när jag nu i slutet av sommaren sprang på väldigt billiga flygbiljetter tänkte jag att, varför åker jag inte själv?

Som resenär är jag van att flyga till olika destinationer själv, men att just turista själv på plats, detta var en ny erfarenhet. Så kände en viss oro inför det. Men, tänkte att min oro inte ska få sätta stopp för mig att uppleva nya saker. Sagt och gjort, flygbiljett och hotell bokades.

Började i ganska god tid att kolla upp vad jag ville se och göra när jag väl kom fram, och tyckte att jag hade ganska bra koll på mina planer men insåg ganska snart att jag misslyckats helt! Jag hade allt i huvudet, men när jag väl stod där på hotellet kom jag inte ihåg något av det jag ville göra. Hotellpersonalen kom som tur var till min räddning och lade fram ett välkomst–kit med både broschyrer och karta. Med lite tips om vad som fanns i vilka delar av staden kände jag mig på banan igen och gav mig ut på stan.

Tips nummer ett blir därför att planera noga vad du vill göra och att skriva ner detta. När man väl står där själv i en främmande stad är det lätt att man blir lite handlingsförlamad och är man på egen hand har man inte någon att bolla idéer med. Var heller inte rädd att fråga personalen på hotellet om tips vad man kan hitta på – dom har koll!

Även om man ska planera noga vad man vill göra, var inte rädd för att gå utanför dina planer, lite spontanitet är aldrig fel och man kanske hamnar på något ställe man inte hade tänkt från början! En annan sak att ha i åtanke när man reser själv är att allt går mycket snabbare att göra jämfört med när man är i sällskap. Jag gick igenom två museer innan lunch en av dagarna, något som jag nog hade tänkt skulle ta mer eller mindre hela dagen.

Ta gärna guidade turer på museum eller sevärdheter, då springer man inte igenom stället på några minuter, plus att man får lära sig mycket mer. På vissa museer kan man dessutom köpa till en egen guide i hörlurar.

Är man inte van att resa på egen hand kan det kännas lite obekvämt att inta måltider utan sällskap. Den känslan går nog över rätt fort, för äta måste man. Ta gärna med en bok eller tidning att bläddra i så känns det lite mindre ensamt. Mina val föll på lite enklare ställen, både för att det faller mig mer i smaken och att det inte kändes lika jobbigt att sitta själv där. Hittade av en slump en food court högst upp i Magna Plaza där det fanns all typ av mat och med fri sittning. Där kändes det avslappnat och inte så uppstyrt. Utöver denna food court sökte jag mig till mindre ställen som inte låg på de mest turistiga gatorna. Det blir betydligt mer genuint när det känns som att man hamnat på det lokala haket. På sådana ställen är det också lättare att börja prata med andra gäster än på en större restaurang. Är man väldigt sugen att hitta någon att prata med så är det allra bästa tipset att hitta någon pub där man kan äta vid baren.

En fördel med att resa på egen hand är, du bestämmer allt själv! En rätt skön känsla att inte behöva anpassa sig efter sitt resesällskap. Du kan skapa den ultimata resan utan att ta hänsyn till någon annans önskemål eller åsikter. Detta var en aspekt jag tyckte var en av den bästa, ingen som talar om att nu måste vi gå upp för att inte slösa bort dagen. Jag får bestämma precis vad jag vill äta och när, och vill jag stanna och ta en kaffe en gång i timmen så gör jag det!

Man får inte glömma att man kanske känner sig lite extra utsatt när man reser själv, så förutom att lita på magkänslan och sin instinkt, behöver man kanske inte vandra runt i dom mörkaste gränderna på kvällen. Packa även lätt och i en smidig väska. Tänk på att det inte finns någon som kan passa den om du ska in på toaletten på flygplatsen eller något liknande.

Låt inte drömmen om en viss resa inte bli av, bara för att du inte har någon att resa med. Visst, känslan att du inte delar dina upplevelser med någon kanske kan kännas tråkig stundtals men tänk då på att hade du inte rest alls, ja då hade du inte fått uppleva någonting. Och kanske lär du dig något nytt om dig själv, att du kunde mer än du trodde.

Är det första gången du reser själv, kan det vara bra att välja en kortare resa, om man känner sig osäker på om detta är något som passar dig. Då är det kanske en weekend i en storstad är ett bra alternativ.

Roligt tips, vill du ha bra sällskap, sätt dig gärna med ett äldre amerikanskt par. Verkar aldrig slå fel, dom är mest sannolikt väldigt vänliga och pratsamma!

 

Missa inte nyheter på vår web!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

Postad den 12:e November 2019 av:

Jenny Wester

Jenny har alltid gillat att resa. Oavsett om det är till ställen på andra sidan jordklotet för att uppleva nya spännande platser, till solen för att njuta av en bok i solstolen efter ett dopp i havet eller till en närliggande storstad för lite kultur och shopping. Och hittar hon ingen att resa med så packar hon helt sonika sin väska och ger sig iväg själv\!

Redigera Profil