Tipsrundan - Innan weekendresan bär av

Tiden på en weekendresa är inte så lång men om du är lite smart och effektiv kan du göra resandet smidigare och undvika att ödsla bort värdefull tid.

Det finns en del störningsmoment som gör att resan kanske inte börjar så smärtfritt som du skulle önska. Väl fram på flygplatsen vill du att allt skall flyta på smidigt och enbart upplevas positivt.

Hur ofta har du inte stått och suckat i kön till säkerhetskontrollen över alla fel som andra gör? Har du kanske själv glömt plocka fram någon hudkräm eller bara fumlat i största allmänhet och känt att alla i kön står och tittar på dig? Blicka ut över köerna och försök hitta den som ser ut att ha störst andel affärsresenärer och utan barnfamiljer eller osäkra förstagångsresenärer! Åker du från Arlanda så försök undvika att bli dirigerad upp till övre säkerhetskontrollen mot F-piren – den verkar alltid ta lång tid.

Reser du utan utskrivet boardingkort och i stället använder dig av en app – ta en skärmbild av boardingkortet så att inte allt hänger på att du är i rätt app och har bra täckning. Ibland kan det vara dålig täckning och leda till att man inte får fram koden. Ett hederligt boardingkort i papper kan man dock alltid lita på, så passerar du en automat på väg mot säkerhetskontrollen kan det vara smart att skriva ut en pappersvariant. Skulle det bli diskussion om du har tagit fel plats ombord på planet är det också alltid skönt att kunna triumfera med talongen från ditt boardingkort istället för din mobiltelefon.

Fundera också på vad har du på dig när du åker. Tänk på vilka smycken, skärp, skor, hårspännen m m  som du tidigare har ”fastnat” med i säkerhetskontrollen och som kanske orsakat upprepade och irriterande återbesök igenom detektorn. I princip alla skor har ett metallinlägg som i vissa detektorer kan ge utslag – så undvik helst ett par skor som någon gång tidigare har givit upphov till extravarv eller specialundersökning.

Köp en-liters fryspåsar med ziplås för vätskor och krämer som ska igenom säkerhetskontrollen. Sådana påsar är starkare och av mycket bättre kvalité än de flygplatsen bjuder på och kan läggas i säkerhetskontrollens egen påse om så skulle krävas – vilket beror på landets regler. Det är smidigt att ha påsen färdigpackad och slippa stå i kön och fippla med necessären.

Om du tidigare har fått sminkprover och krämer i små förpackningar – spara dessa till resor. Flaskor – oavsett om du checkar in eller har i handbagaget – ska inte ha ”snäpp-lock” som kan öppna sig och innehållet rinner ut. Riktiga skruvlock är det som behövs, oavsett storlek på förpackning. Le lite extra när du får räkningen hos tandläkaren och be om ett par gratisprover av tandkräm!

För att minimera risken att någon annan resenär ”råkar” få med sig något som tillhör dig bör du tänka på i vilken ordning du placerar dina saker på bandet. Reser du ensam är det bäst att lägga jackan, skorna, skärpet, plastpåsen först, sedan datorn och precis innan du går igenom bör man lägga handväska, klocka samt eventuella smycken. Reser du i sällskap håller förste och siste man koll på att inget försvinner.

Skaffa en expanderbar väska som inte är expanderad på utresan och kan tas med som handbagage. När du landat vill du snabbt till slutdestinationen och helst komma före så många som möjligt i tullen, taxikön etc. Shoppar du sedan något skrymmande på resan kan du alltid checka in väskan på hemresan men tänk då på att göra det online innan och inte på flygplatsen. Att köpa till bagage på flygplatser kan vara upp till tre gånger så dyrt som att köpa det i förväg. Att vänta på en väska när man landat på Arlanda brukar oftast kännas ok om anledningen är att man gjort ett bra klipp.

Det kan även vara bra att ha en lätt bag som är hopvikt i väskan och som går att låsa om shoppingen blir över all förväntan. Vid sådana tillfällen kan du skicka smutstvätten i den separata bagen och det nyinköpta i resväskan. Glöm inte att ha med ett extra lås nedpackat – och tänk på att det måste vara ett ”TSA-märkt” lås för att fungera på resor till och från USA. Det finns smarta reglerbara vajerlås i t ex sportaffärer som är perfekta att ha med på resa.

När du väl kommit igenom säkerhetskontrollen och är lite sugen på en kopp kaffe eller något annat gott faller det sig förmodligen naturligt att sätta sig på ett ställe nära gaten. Fördelen med det, förutom att det inte är så långt att gå, är att du faktiskt ser när boardingen börjar. För även om det står ”go to gate” eller ”boarding” på skyltarna betyder det inte automatiskt att så faktiskt är fallet. Lite kvalitetstid kring en fika är betydligt trevligare än att stå och trängas vid gaten.

Många tävlar i att gå ombord sist eftersom att sitta på ett varmt, stillastående plan sällan är någon angenäm upplevelse men tänk på att då minskar chansen att din kabinväska får plats uppe i hyllan. Du riskerar kanske att få klämma in den vid dina fötter eller få den undanstoppad långt från din sittplats. I värsta fall får den inte plats inne i planet alls utan måste ”tvångsincheckas”.

Om planet är fullbokat och alla kabinväskor inte kan få plats så är det ofta de som rullar sina väskor som kommer blir ombedda att checka in sin väska. En väska som du verkar kunna bära med lätthet fångar inte lika lätt uppmärksamhet i gaten och dina chanser att slippa få den incheckad minskar!

 

Har du några egna favorittips att dela med dig av? Skicka oss gärna ett mail på info[at]cuttlefish.se!

 

Missa inte nyheter på vår web!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

Postad den 15:e October 2019 av:

Lena Brorell

Lena är, förutom att vara väldigt van att resa, väldigt duktigt på att se vad som kan effektiveras och resultatet av det. Det finns inget irritationsmoment som passerar Lena obemärkt förbi. Att ha Lena framför sig genom säkerhetskontrollen är en dröm för övriga resenärer.

Redigera Profil