Burgarjakt på Manhattan

Bland världens matkulturer finns få så diversifierade och specialiserade som New Yorks. Street food är vardag, blandat med en mångfald av lyxrestauranger, pubar och barer. Mitt i denna röra befann vi oss under några dagar i juni, och bestämde oss då för att utforska burgar-aspekten av New Yorks kulinariska sida.

The Capital of the World. The Big Apple. The City that Never Sleeps.

Staden New York, i den amerikanska delstaten med samma namn, har många smeknamn. Många av dem välförtjänta. Få platser finns idag där så många olika kulturer, språk, nationaliteter och individer samlas i en enda stor gryta. Denna mångsidighet genomsyrar stadens identitet och sätter sin prägel på allt och alla. Därför är det inte förvånande att New York inte endast erbjuder fysiska sevärdheter som Empire State Building, Brooklyn Bridge och Central Park. Under ytan i dess storstadsmiljö finns en fantastisk, blommande matkultur. Inspirerade av en topplista från sajten Burger Dudes (www.burgerdudes.se) under en resa till New York City bestämde vi oss därför att utforska denna kultur genom en klassisk hamburgerturné.

Först upp på listan var BurgerFi, en kedja med fokus på lyxiga och något speciella autentiska hamburgare. Enkelt men modernt och städat snabbmatshak. Vi valde att prova The CEO, en burgare med två biffar gjorda med Angusfärs, baconsylt, tryffelaioli och schweizisk ost. Mycket smak och fluffigt bröd hjälpte dessa att stå ut från mängden! Att en burgare av sådan kvalitet kommer från en snabbmatskedja är desto mer överraskande, men på ett positivt sätt. BurgerFi ligger på 1571 2nd Avenue, mitt emellan East 82nd och 81st Street. Är man i området är det värt ett besök.

Nästa burgare beställdes hos Shake Shack som i likhet med BurgerFi är en snabbmatskedja med högkvalitativa hamburgare. Miljön och känslan hos stället var avslappnad och lugn, med ståbord såväl som bås och även höga stolar samt bord med utsikt mot gatan. Öppen och luftig lokal med direkt insyn till köket gav en autentisk och modern känsla. Under vårt besök testade vi burgaren ”SmokeShack” - en dubbel och en enkel - med saftigt kött, äppelrökt bacon, hackad färsk chili, Shake Shacks egna sås och såklart hederlig traditionell cheddarost. Till detta dracks en kall öl för Mats räkning och en strålande god jordgubbsmilkshake för min del.

Shake Shack lyckades imponera på oss med den fantastiskt höga kvalitén. Brödet var fluffigt, biffarna var saftiga med massor av smak och såsen smakade utmärkt. Den hackade chilin utsågs dock till kvällens stjärna då den lyfte hela skapelsen till en högre nivå med sin krispiga, fräscha textur och skarpa, heta smak. Definitivt värt en detour om man befinner sig i New York. Den Shake Shack vi besökte låg i korsningen mellan East 40th Street och 3rd Avenue, men det finns många lokaler spridda över Manhattan och även utanför dess gränser.

Vårt tredje besök gjordes på J.G. Melon, en restaurang belägen i the Village – ett hemtrevligt område på södra Manhattan utan de vanligtvis utmärkande höghusen och skyskraporna. Under vårt besök var Pride-firandet i full sving utanför Stonewall Inn, den gaybar där rörelsen för homosexuellas rättigheter sägs ha startat. Mitt i smeten där regnbågsflaggor kantade gatorna och skålar ringde på uteserveringarna låg restaurangen med hamburgaren vi siktat in oss på. Efter att ha slagit oss ned på uteserveringen och beställt två stycken Bacon Cheeseburgers blev vi inom kort serverade våra burgare.

De kom upplagda på en tallrik, där man själv fick sätta ihop själva hamburgaren. Brödet var krispigt och gott, den traditionella cheddarosten perfekt smält på det saftiga köttet och den krispiga löken samt den picklade gurkan gick mycket väl ihop med de rökta baconskivorna. Som tillbehör serverades även en variant på vanliga pommes frites, med enda skillnaden att dessa var runda, lite tjockare skivor istället för långa stickor. Stort fan av detta – en kreativ idé med gott resultat! Vi var mycket nöjda med besöket, och kan rekommendera en visit om man av händelse befinner sig i the Village. Den J.G. Melon vi besökte ligger på 89 Macdougal Street, men det finns ett fåtal andra lokaler utspridda i New York.

Vårt sista besök var på en klassisk amerikansk grill och bar vid namn Tuttles. Själva utsidan samt baren var inte anmärkningsvärda, men det fanns en stor innegård med trädgårdskänsla där man satt vid enkla plankbord på höga stolar. Denna plats var mycket trevlig och förhöjde definitivt upplevelsen. En snabb titt på menyn senare beställde vi varsin Chef’s 10oz Angus Burger som levererades efter en kort tids väntan.

Själva burgaren var något av en udda skapelse. Smulad blåmögelost kombinerades här med lökringar, guacamole, pickles och äppelrökt bacon. Denna blandning gick inte riktigt hem hos Mats, men den smakade mycket bra om än något udda i på mina smaklökar. Väldigt ovanlig och speciell smak på burgaren i helhet. Brödet var dock fluffigt och Angusköttet var saftigt. Kan rekommenderas om man är lite våghalsig med det man äter, men är man kokt-med-bröd-typen ska man nog hålla sig borta från just denna burgare. Tuttles ligger på 735 2nd Avenue, endast ett par kvarter från Grand Central Terminal.

Efter att ha provat dessa burgare kom vi överens om en gemensam topplista, vilken lyder som följande:

Första plats: SmokeShack, från Shake Shack

Andra plats: Bacon Cheeseburger, från J.G. Melon

Tredje plats: The CEO, från BurgerFi

Fjärde plats: Chef’s 10oz Angus Burger, från Tuttles

Jag hoppas att denna artikel inspirerar er som råkar befinna er i New York eller drömmer om att åka dit att ta er ut på gatorna och hitta era egna favoriter! Våga svänga in på nya ställen, hitta spännande alternativ och skapa egna listor. För detta är verkligen en matkultur som kräver att få upplevas i första person.

 

Missa inte nyheter på vår web!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

Postad den 11:e Augusti 2019 av:

Emil Kronbladh

Emil är en sjöman med en massa certifikat för att yrkesmässigt köra snabba båtar med många hästkrafter. Som dykare har Emil hajar som specialitet och hans dröm är att läsa en Ph D inom marinbiologi. Emil är en fena på engelska och reser gärna till USA så fort sparkontot har fyllts på och det finns utrymme i budgeten.

Redigera Profil