Glasgow – trist industristad eller sprudlande av liv?

När jag säger att jag skall resa till Glasgow får jag alltid samma fråga tillbaka. VARFÖR DÅ? Jag måste erkänna att det ibland är svårt att svara på frågan och det beror inte på att jag inte kan hitta något positivt att säga utan för att jag inte riktigt vet var jag skall börja. Glasgow betyder så mycket för mig…

Glasgow är en stad där man känner sig extremt välkommen – av i princip alla man kommer i kontakt med. Det är väldigt lätt smälta in och direkt känna sig hemma, något jag upplevde omedelbart redan första gången jag var i Glasgow.

Bland det bästa som finns med att resa är att träffa nya människor. Att det ofta blir lite missförstånd när man samtalar med infödda Glasgowbor är något jag numer ser som ett riktigt charmigt inslag. Man får helt enkelt lägga vissa saker på humorkontot, som t ex att man kan få en kanna Sangria när man egentligen beställt en gin och tonic. Om man lite snällt påpekar detta kommer servitören med ett sugrör och lite fler apelsiner… Jag har alltid sett mig som hyfsat språkbegåvad men i Glasgow går även jag bet lite titt som tätt. Tack vare Google Maps behöver man dock inte så ofta fråga efter vägen – för lika lite som de emellanåt förstår vad jag säger, förstår jag vad deras svar betyder!

När det gäller kommunikationer och transporter så upplever jag det som väldigt enkelt, och dessutom billigt, att resa runt i Skottland.  Man kan tex köpa ett “bussluffarkort” för ett bestämt antal dagar och resa med någon av alla långfärdsbussar som kör kors och tvärs över landet. Bussterminalen, som ligger väldigt centralt, har en väldigt bra informationsdisk som gärna ger tips om platser värda ett besök om man känner sig osäker på vart man skall resa.

Och på tal att transporter så måste jag självklart slå ett slag för hur enkelt det är att resa till Glasgow, man tar helt enkelt ett direktflyg till Edinburgh. Kanske låter lite märkligt men det enklaste sättet är faktiskt att flyga till huvudstaden och därifrån ta bussen som på mindre än en timme tar sig till Glasgows bussterminal. Biljetten köps på bussen som går upp till tre gånger i timmen.

Om man kommer till Glasgow för första gången och bara har ett par dagar på sig behöver man dock inte leta sig iväg från staden. Det finns tillräckligt att uppleva i Glasgow för ett par dagar och jag skulle säga att det bästa sättet att göra det är att nästan medvetet planlöst strosa runt för att upptäcka hur mångfacetterad den gamla industristaden faktiskt är. Gamla byggnader blandas med moderna shoppingstråk och en uppsjö av olika restauranger samsas med klassiska pubar som ofta bär charmiga namn.

Att äta gott och varierat är enkelt i staden som har allt. Glöm ”Haggis” och annan inälvsmat och tänk istället goda italienska pizzor, Moules Frites och läckra sushi-bitar som ett komplement till den sedvanliga pubmaten!

Mer konkreta tips kring det och mycket annat kommer jag dela med mig av om ett par veckor!

Missa inte nyheter på vår web!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

Postad den 21:a Juli 2019 av:

Ulrika Wallerberg

Ulrika går vanligen under tilltalsnamnet Ullis och har inte många fläckar på sin Europakarta när vi talar om städer och weekendresor. Ullis älskar skaldjur och ostron, men kan även stå ut med vinprovningar och shopping...

Ullis har mycket lång erfarenhet av försäkringsbranschen och har där arrangerat ett antal resor, fester och events.

Redigera Profil