Upplevelser i Dalmatien - tips på aktiviteter och restauranger

Vi har tidigare skrivit om Split och att det här finns något för alla att göra, men vi har också beskrivit staden som trång och med mycket folk i högsäsong. Det betyder alltså att du inte kommer vara ensam om din idé att t ex åka till en nationalpark, gå på vinprovning eller åka på en båttur till öarna utanför Split… Så vad bör man då tänka på för att få ut maximalt under vistelsen?

Att planera i förväg kan låta trist och utan utrymme för spontanitet men så behöver det absolut inte vara. Genom att planera de stora penseldragen kan man låta sig få vara spontan i detaljerna. Med alla sevärdheter som finns runtom Split är det verkligen att rekommendera att ha en övergripande plan över vad man faktiskt vill se och uppleva. Vill man besöka Krka som är en av Kroatiens åtta nationalparker får man räkna med att det tar hela dagen men kommer vara väl värt den investerade tiden. Krka är känt för sina små insjöar och vattenfall och man kommer att vara skönt trött efter alla intryck och den friska luften så att lägga in en aktivitet på kvällen kan riskera att bli som att slänga pengarna i sjön.

För dig som gärna njuter av en båttur är ett besök på Golden Horn ett hett tips om du vill se den spektakulära strand som är utnämnd till Kroatiens vackraste – vilket är lätt att förstå när man ser den. Golden Horn ligger på ön Brac och är också känd som stranden som byter skepnad och plats beroende på hur det blåser samt hur strömmarna runt ön går, en rätt unik företeelse som lokalbefolkningen är mäkta stolt över. En del av stranden är reserverad för vindsurfing men för oss som inte är hemma på en bräda finns mängder av andra aktiviteter. Eller varför inte ta med din favoritbok och bara njut av miljön och det varma vattnet?

Med båt kan du även komma till Blue Cave, en grotta som du kan simma in i och häpna över hur blått ljuset är där inne. Grottan är cirka 10 meter djup och eftersom takhöjden är över 15 meter blir det aldrig obehagligt trångt.

Leta upp Splits finaste dagtursbåt ”Polaris” inne i hamnen – hon brukar ligga längst in i hörnet vid taxistationen bakom restaurangen ROOF 68 – och köp din biljett där. Inte billigaste båten men som vanligt får du vad du betalar för och du kommer garanterat inte ångra dig om du väljer familjen Novakovic’s fantastiska fartyg.

Sjön suger som man säger – så bäst att vi avslutar med ett par mattips. Peka är en av de mest kända rätterna från regionen och består av kött, potatis och grönsaker som tillagas i en gryta som täcks med glödande kol. Det är frågan om ett äkta långkok med fisk, fläsk eller biffkött som inte låter någon gå hungrig från bordet. Inne i de gamla gränderna väster om hamnpromenaden Riva ligger många rustika och bra restauranger som serverar Peka – till exempel en av våra favoriter, Konoba Varos. Skulle du vilja ha något lite mer lättsmält serveras det fantastiskt fin fisk på Uje Oil Bar och på Bokeria, bägge centralt belägna i gamla Diokletanska palatset. Att avsluta kvällen med en kaffe eller en drink på bästa uteserveringen i Split är aldrig fel. Leta upp restaurang Zoi bredvid ingången till basaren under palatset och slå er ner på balkongen ovanför Riva. Sist men inte minst, det kommer vara fler än ni som vill äta gott så under högsäsong i juli och augusti är bordsbokning inte bara att rekommendera utan ett måste! För att knyta ihop säcken och avsluta där vi började: att planera är ett hett tips för en lyckad resa till Split!

Missa inte nyheter på vår web!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

Postad den 4:e Juli 2019 av:

Ulrika Wallerberg

Ulrika går vanligen under tilltalsnamnet Ullis och har inte många fläckar på sin Europakarta när vi talar om städer och weekendresor. Ullis älskar skaldjur och ostron, men kan även stå ut med vinprovningar och shopping...

Ullis har mycket lång erfarenhet av försäkringsbranschen och har där arrangerat ett antal resor, fester och events.

Redigera Profil